Geologisk Trädgård/Navet

 

Konstens geologiska trädgårdGeologisk trädgård

vid södra Bruket är en spännande och lärorik plats att besöka. Geologisk trädgård är uppdelad i två separata delar, Navet en kunskapsplats i norra delen av området och Konstens geologiska trädgård i backen söder om
Alunfabriken. Alunfabrikens ruiner, fabriken byggd 1804 och södra Brukets arbetarbostäder, som började byggas vid samma tid, dominerar området. Södra bruket är numera turistanläggning med vandrarhem och konferensdel.
Konsten geologiska trädgård. Konstens geologiska trädgård är framför allt en plats för kontemplation, vila och eftertanke. En plats att uppleva stenformationer i tid och rum och i samspel med kulturarv, fabriksruin och sjön.
Stenträdgården har skapats av konstnärerna Christer Jansson och Elisabeth Sivard i samverkan med projektledningen. Rådgivande geolog har Jan Mikaelsson varit och arkitekt Markus Naef, feng shui
expert, har hjälpt till med synpunkter på utformningen.
Under 2009 och 2010 har stenträdgården kompletterats med en större skulptur av Christer Jansson och Elisabeth Sivard och två mindre skulpturer av Lore Nynell. Lores skulpturer är i täljsten och     dioritsten.
Navet – en kunskapsplats
Navet är en kunskaps och informationsplats där du finner en tidsaxel, en pyramid som bl.a. visar hur stenlagren ligger i naturen, kalksten och alunskiffer och andra stenarter, fossilstenar, stenar att känna på, informationstavlor över Cementas tillverkning, geologi, Kalkstensproduktionen, Bergstigen och den lokala 300 – åriga industrihistorien.
Vid Navet kan du knacka fram en egen fossilsten på utvald plats. Annars är detta förbjudet enligt lag. Du kan se äldre tiders verktyg för kalkstensbrytning, en stenhyvel, spela luffarschack och du kan ha med dig fika och slå dig ned vid stenborden i lummig natur och betrakta de väldiga rödfyrshögarna från äldre tiders bränd alunskiffer.
Här finns också ett litet hus, viktigt när vi ordnar kurser, skapande verkstäder mm. Huset kan också användas att visa mindre utställningar.
Geologisk trädgård, Navet och Bergstigen som aktivitetsplats se verksamheter samt evenemang.
Konstens geologiska trädgård och Navet har byggts upp med stöd av Mörbylånga kommun, Sparbanksstiftelsen Öland, Länsstyrelsen, Lrf – Ottenby, Cementa Heidelberg cementgroup, Albrunna Perenner, EU Landsbygdsprogram