Verksamheter

Skapande verkstad

Projekt Bergstigen ett geologiskt och kulturhistoriskt centrum, bjuder in alla, långväga gäster som närboende, till spännande och lärorika aktiviteter vid Geologisk trädgård, Navet och Bergstigen.

Guidad tur i den geologiska trädgården

Vi anordnar guidade vandringar utmed olika delar av Bergstigen och dess närhet. Liksom guidade visningar av Navet, Alunfabriksområdet och Konstens geologiska trädgård. Vi kan även hjälpa till att organisera vandringar i området efter era förslag.

Vi har ordnat skiftande vandringar och visningar med Gunvor Backlund, ordförande i hembygdsföreningen, Gösta Wahlgren, lokal historiker, Jan Mikalesson, geolog, Christian Cederroth, ornitolog och Walle Dickson, projektledare.

Kurser

Betongkurser för alla, såväl nybörjare som erfarna betonggjutare.
Låt dig leka, pröva, inspirera och inspireras! Två dagar med gjutning i olika tekniker, material och former. Pröva betongens olika möjligheter och inspireras till att pröva nytt. Vi arbetar med betong, mosaik, småsten, pigment m m. Ta med egen lunch Eftermiddagsfika ingår.
Grundläggande kalkstenskurs där man lär sig läsa av stenen, klyva den och påbörja enkelt hantverk. Kalkstenskurs ordnas också med inriktning på att hugga fram föremål eller text i stenen. Kurs ordnas också med inriktning på att hugga och lägga mursten.

Vi ordnar även speciella kurser eller Workshops. En dag ägnas åt kunskap om Labyrinter och deras historia. Man får även möjlighet att delta i byggande av en labyrint. En liknande workshop ordnas kring temat Klangstenar, något man använde i äldre tider.

Form och fantasiverkstäder
Konst och skaparverkstäder för barn och vuxna där vi arbetar med färg, gips, stenar, lera, betong, paljetter och alla möjliga spännande material. En verkstadspedagog hjälper dig om du behöver inspiration eller förslag på material eller tekniker.

Uppstarts- och Temadagar
Vi lägger gärna upp flexibla anpassade program för företag, institutioner eller grupper. Det kan innehålla något av skapande verkstad, betong- eller kalkstensarbete, guidad vandring, föreläsning plus annan aktivitet varvat med egen tid. Södra bruket har konferenslokal.

Utställningar
Vi ordnar utställningar i lilla huset vid Navet.

 

 

Dokumentärfilm
Pelle Holmberg på Dokumentärfilmskolan Ölands folkhögskola planerar hjälpa till att ta fram en film som visar äldre tiders kalkstensbrytning på Alvaret. Samarbete sker även med Kalkstensprojektet som utbildar Geoturistguider.

Vill du delta i aktiviteter se Evenemang!
Har du frågor eller vill komma med idéer till fler aktiviteter kontakta nedanstående personer.
Walle Dickson, projektledare, 073/ 7592558; mail: karneval@tele2.se
Gunvor Backlund, ordf. hembygdsföreningen, 070/ 4420790; mail: gunvor.backlund@swipnet.se

Hembygdsföreningens bildgalleri. Foto: Roland Andersson www.picasaweb.google.com/108810629319913527041