Bergstigendegerhamn.se

Bergstigen

en vandringsled

En kulturminnes och naturstig – 6 km lång i Södra Ölands kulturarvsområde


Kommer du från norr kan du börja vandringen vid Strömgatan/Strömmels gård. Vandringsleden löper mellan de gamla bergsbrotten med öppna fältugnar som ligger på rad. Här finner du även en liten fågelsjö med ett rikt fågelliv. Ett eldorado för fågelskådare. Leden går vidare mot söder och ”Utsikten” med bänkar, bord och grillplats.

Hamneberget

Vandringsleden fortsätter genom Pildalen och vidare in i Hamneberget, den äldsta delen av industriminnesområdet. Här startade Lovers Bruk med alunbrytning redan 1723. Kvar finns en vacker fristående kalkugn och en spännande grotta bl. annat.

 

Här passerar man även en vacker lastficka i sten som lockar fantasin. Linné besökte år 1741 området med sina elever. Du kan studera ”Linné-väggen” i närheten av den plats där Linné fick en sten på foten och fort avslutade sitt besök vid Lovers Bruk. Vandringen leder dej vidare mot Bergsbyggningen där områdets äldsta byggnad finns. Det är ett tunnbinderi som kan vara från 1700-talet. Vackert, men i dåligt skick.

Bergstigen gulsippor

Kalmarsund - Cemeneta - Navet

Nu är du inne på nuvarande industrins område. Cementa Heidelberg cement group tillverkar cement här såsom Cementa gjort sedan 1886. Se upp för tung trafik när du korsar industrivägen! Du har en strålande utsikt över Cementa, hamnen och Kalmarsund den följande kilometern.

 

Där passerar du även kunskapsplatsen Navet med information om sten, men även om bygdens historia. Vid kanten av stora rödfyrshögar finns parkeringsplats och även bord för pauser.

Södra bruket - Geologisk trädgård

De stora husen längs allén byggdes i början av 1800-talet då Ölands alunbruk med den vackra skorstenen startade på denna plats. Många människor flyttade hit till Södra Bruket för att arbeta i den nya industrin. Här drivs idag turistverksamhet. Konstens Geologiska Trädgård får du inte missa att besöka!

 

I anslutning till Södra Bruket finns en gammal hamn- Adolfshamn. Stranden har alltid lockat med fina bad.

Alvkälla - Albrunna - Stenbrotten

Leden går nu längs stranden ca 1 km genom rikblommande områden. På våren är här en mängd vit-blå och gulsippor.

 

Albrunna by skall du passera för att komma upp på Alvaret. Vid ” Torget ” finns en stätta som gör det lätt att komma ut på alvarmark.

 

Det är ca 1km till det restaurerade gamla stenbrottet. Öster därom bryts all kalksten som används i dagens cementtillverkning. Det är en mäktig upplevelse att titta ut över den stora Gruvan.

 

Hembygdsföreningen arbetar tillsammans med Cementa för att ta fram en ny väg från Gruvan till samhället. I nuläget måste man gå samma väg tillbaka som man kom! Det är förbjudet att gå på eller korsa industrivägarna utanför de markerade övergångsställena!